Bezienswaardigheden Drenthe

Bezienswaardigheden Drenthe

Vakantie in Drenthe

De provincie Drenthe is een fantastische plek om vakantie te vieren. De prachtige, afwisselende natuur, eeuwenoude brinkdorpen en weidse vergezichten maken Drenthe uniek voor Nederland. Bezoekers komen haast tijd te kort om de vele bezienswaardigheden in Drenthe te bewonderen. Natuurlijk zijn de hunebedden een grote trekpleister, maar ook de ongerepte natuur en de drie nationale parken hebben een grote aantrekkingskracht op fietsers en wandelaars. Liefhebbers van shoppen kunnen terecht in de steden Assen en Emmen en overnachtingsplaatsen zijn er in alle soorten en maten; van gastvrije hotels of bed & breakfast tot fraaie vakantieparken of vrijstaande vakantiewoningen. Kortom, Drenthe heeft alles voor een onvergetelijke vakantie of weekendje weg.

 

Bezienswaardigheden in Drenthe

Welke bijzondere plekken in Drenthe zijn het bezoeken meer dan waard. Onderstaande 18 plaatsen en activiteiten de veelzijdigheid van de provincie goed weer. Voldoende inspiratie om snel je tas te pakken en Drenthe te bezoeken.

 

1. Nationaal Park Dwingelderveld

Op zoek naar de stilte in een indrukwekkend gebied. Het Nationaal Park Dwingelderveld is in dat geval een absolute aanrader. Dit grootste (37 km2) aaneengesloten natte heidegebied van Nederland is met geen ander gebied te vergelijken. Alleen de twee schaapskuddes uit Dwingelderveld en Ruinen zijn de permanente bewoners. Beide kuddes hebben een eigen schaapskooi waar de herder op gezette tijden verteld over zijn bijzondere werk. Op zondagmiddag is het mogelijk om een natuurwandeling te maken onder begeleiding van een gids van Natuurmonumenten. Hiervoor aanmelden kan via de internetpagina van Natuurmonumenten.

2. Fraaie esdorpen

Wie aan Drenthe denkt, denkt aan monumentale esdorpen. Ontstaan in de late middeleeuwen bestaan deze pittoreske dorpen uit een verzameling oude boerderijen en kerken te midden van akkers en weilanden. Vaak zijn de dorpen voorzien van een brink, een soort plein in het midden van het dorp waar men vroeger het vee verzamelde. Tegenwoordig is een brink vaak een fijne plaats om wat te eten of te drinken. Vooral in Dwingeloo, Lhee, Zuidlaren en Ruinen hebben de brinken de tand des tijds goed doorstaan.

3. Kamp Westerbork

Herinneringscentrum kamp Westerbork is de plaats waaruit ruim 100.000 Joden in de 2e Wereldoorlog werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Deze indrukwekkende plaats komt tot leven door enkele originele barakken, het huis van de kampcommandant, het herdenkingsmonument en een treinwagon. Persoonlijke verhalen en herinneringen komen in het museum tot leven door film en een permanente tentoonstelling. De namen van de slachtoffers worden hier dagelijks op een wand geprojecteerd en voorgelezen, zodat ze nooit worden vergeten.

4. Drentse Fietsroutes

Drenthe is de meest geliefde fietsprovincie van Nederland. Ruim 2000 kilometer aan fietspaden en talrijke fietsroutes zijn geschikt voor iedere soort fietser. Kies voor een themaroute langs de hunebedden, fiets door de vele brinkdorpen of kies voor sportiviteit op een van de vele mountainbike routes door de bossen of langs de heidevelden. De mountainbike route tussen Gieten en Gasselte loopt over de Drentse Hondsrug en is een absolute aanrader.

5. Drents Museum in Assen

Het Drents Museum, gelegen in het historische deel van Assen, begon ooit in 1854 als een eenvoudige kast met voorwerpen. Momenteel timmert het museum internationaal aan de weg, zeker na de komst van de nieuwe museumvleugel waar wisselende exposities plaatsvinden. Geschiedenis, kunst en archeologie komen samen en laten de bezoeker kennis maken met het verleden en heden van Drenthe.

6. UNESCO Geopark de Hondsrug

Het natuurgebied de Hondsrug is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd waarin een stuwwal zorgde voor de vorming van heuvels (ruggen) in het landschap. Dit is de streek waar de hunebedden zijn gebouwd en ooit mammoeten hebben rondgelopen. Het Geopark is opgebouwd rondom de thema’s ijstijd, prehistorie en veen. Individueel of met een gids te bezichtigen.

7. Hunebedcentrum in Borger

Hunebedden zijn grafmonumenten die eeuwen geleden zijn gebouwd door het Trechterbekervolk. Ze zijn gemaakt van zwerfkeien die tijdens de ijstijd vanuit Scandinavië zijn meegevoerd. De hunebedden hebben nummers gekregen en hunebed D1 t/m D54 liggen binnen een straal van 30 km bij elkaar. De grootste hunebed, de D27 met een lengte van 22,6 meter, ligt vlak naast het hunebedcentrum in Borger. In het centrum krijgen de bezoekers informatie over de hunebedden en het leven van de hunebedbouwers.

8. Gevangenismuseum in Veenhuizen

Het gevangenismuseum in het ‘gevangenisdorp’ Veenhuizen is te vinden in het voormalig werkgesticht. Het museum geeft informatie over de geschiedenis van straffen en gevangenissen in Nederland. Oude maquettes, historisch objecten en vele foto’s laten het leven van gevangen zien vanaf de 18e eeuw tot nu.

9. Nationaal park Drents-Friese Wold

Het Nationaal park Drents-Friese Wold ligt op de grens van Drenthe en Friesland. Behalve bos bestaat het gebied uit stuifzandgebieden en heidevelden. Vanaf het bezoekerscentrum zijn verschillende wandeltochten uitgezet en ook fietsers kunnen verhard en onverhard het gebied doorkruisen. Pas wel op de loslopende schapen en runderen die het gebied op een natuurlijke manier begrazen.

10. TT Assen

Het laatste weekend van het jaar is voor motorliefhebbers een begrip. Na ‘De nacht van Assen’ volgt op de zondag de jaarlijkse Moto GP tijdens de TT van Assen. Met meer dan 100.000 toeschouwers is dit grootste sportevenement van Nederland. Dit is een evenement om zeker één keer mee te maken. De vele campings rondom het circuit zijn een spektakel op zichzelf, maar niet geschikt voor mensen die lang en rustig willen slapen.

11. Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid was een idealistisch experiment onder leiding van Kolonel Johannes van den Bosch om kansarme Nederlanders vanaf de 19e eeuw te helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. In Frederiksoord, Wilhelminaoord kregen ze een kleine woning, plus een lap grond om te bewerken. Veel gebouwen uit deze tijd zijn nog intact en het museum de Koloniehof geeft veel informatie over dit bijzondere initiatief en zijn bewoners.

12. De Drentse natuur

Naast de drie Nationale Parken heeft Drenthe nog veel bijzondere natuurgebieden. De Hondsrug, het Balloërveld en het grootste laagveengebied van Nederland, het Fochteloërveen zijn uniek in hun soort. In de nazomer krijgen de heidevelden zoals het Doldersummerveld hun karakteristieke paarse kleur. Voor fietsers en wandelaars zijn verschillende routes uitgezet in het Sleenerzand en het Mantingerveld.

13. Monumentendorp Orvelte

In het monumentendorp Orvelte wonen en werken de inwoners in een dorp waar de sfeer van een 19e-eeuws esdorp nog aanwezig is. De oude rietgedekte boerderijen huisvesten oude ambachten zoals een smederij, klompenmakerij, houtzagerij en diverse ateliers. Natuurlijk kan de inwendige mens hier ook ouderwets worden verwend.

14. Nationaal Park Drentsche Aa

Het Nationaal Park Drentsche Aa is een natuurgebied waar esdorpen, natuur en landbouwgebieden naadloos in elkaar over gaan. De Drentsche Aa is een 28 kilometer lange beek die zich slingerend een weg zoekt door dit landschap. Langs de oevers liggen 21 dorpen en gehuchten, vele veenmeertjes en unieke zandverstuivingen. Tijdens een bezoek kan het grootste heideveld, het 367 hectare grote Balloërveld ook worden bezocht. Natuurlijk ontbreken de hunebedden niet in deze omgeving.

15. Wildlands Adventure Zoo

Wildlands Adventure Zoo is een in 2016 geopende dierentuin in Emmen. Het 24 hectaren grote terrein is opgedeeld in verschillende themazones. Al wandelen komen de bezoekers langs een Savanne (Serenga), het poolgebied (Nortica) en de jungle (Jungola). Waar mogelijk leven de verschillende diersoorten door elkaar heen. Speciale attracties zijn de 4D-bioscoop Artic 1, de Tweestryd achtbaan of een boottocht in een overdekte jungle. Dit maakt de dierentuin geschikt voor jong en oud.

16. Speelbossen en belevingspaden

In Drenthe zijn er maar liefst 14 speelbossen en belevingspaden te vinden. Hier kan je klauteren, klimmen, slingeren, over water en lopen en wandelen over speciale paden boven de boomtoppen. Geheel veilig en onder toezicht kunnen de kinderen zich hier helemaal uitleven. Door de verschillen van opzet is het interessant om meerdere locaties te bezoeken.

17. Attractiepark Drouwenerzand

Attractiepark Drouwenerzand geeft een all-inclusieve dagje uit voor kinderen. In de entreeprijs zijn de kosten voor alle attracties en eten inbegrepen. Meer dan 25 attracties zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Denk hierbij onder anderen aan een hunebed-achtbaan, ponyrijden, een piratenboot, botsauto’s en een spookhuis. Het Drouwenerzand is meerdere keren uitgeroepen tot “Het leukste uitje van Drenthe”. Volwassen ouders zullen blij zijn met de krachtige WiFi. Het park opent in april en is tijdens de wintermaanden gesloten.